Recept: Andijviestamppot

Andijviestamppot met spekjes! Een Oer-hollands gerecht wat heerlijk is tijdens de koudere maanden van het jaar. Vandaag deel ik mijn recept voor het maken van een lekkere andijviestamppot. Melk bevattende ingrediënten zijn vervangen door alternatieven, waardoor deze stamppot zowel lactose als koemelk -vrij is. Het recept is goed voor 4 personen en is vrij eenvoudig klaar te maken.  Wel is het zo dat de andijvie boeren een slechte oogst dit jaar hadden vanwege de droogte. Dit is dan ook in sommige supermarkten te merken qua voorraad. Gelukkig heb ik wel een zak andijvie weten te bemachtigen en hopelijk jij ook 😉

Benodigde ingrediënten:

Benodigde keukengerei:

  • pan
  • koekepan
  • aardappelstamper
  • aardappelschilmesje
  • dunschiller
  • vergiet

En zo maak je de andijviestamppot klaar:

Schil de aardappelen en snijd deze daarna in gelijke stukken. Doe de de aardappelen in een pan en spoel deze eerst grondig af. Kook de aardappelen vervolgens in water met eventueel zout in 20 minuten gaar.

Bak ondertussen de spekjes in een koekepan. Ik zelf houd ervan als de spekjes goed doorbakken zijn en bak ze daarom ongeveer 8 minuten.

Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn. Bij twijfel even met een vork in een willekeurige aardappel prikken om te kijken of deze gaar is. Voeg vervolgens de soja melk, wajang boter, maggi en spekjes bij de aardappelen. Het overtollige vet van de spekjes uit de pan mag er ook bij. Stamp de aardappelen met de overige ingrediënten fijn met een aardappelstamper. Blijf stampen tot het een mooie smeuïge aardappelpuree is. Breng de puree nog even op smaak met wat peper en zout. Stamp vervolgens de andijvie in delen er door heen. En de overheerlijke andijviestamppot is klaar! Lekker met een stukje rookworst en wat jus erbij. Eetsmakelijk 🙂

Voor degene met een vegetarische of veganistische levensstijl: de rookworst en spekjes kunnen vervangen worden door de producten van Vivera. Zij verkopen vegetarische en veganistische alternatieven. Ook Unox heeft sinds vandaag  een vegetarische variant van de welbekende Unox rookworst uitgebracht.

Heb jij dit recept al eens  zelf gemaakt? En zo ja beviel deze? Laat het hieronder in de reacties weten, ik ben erg benieuwd!

Gerelateerde blogposts

0 reacties

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: