De beste theesoorten en hun werking

Beste theesoorten

Thee is het ultieme warme drankje tijdens regenachtige dagen of periodes van koud. Het is zelfs na water de meest gedronken drank ter wereld. In Nederland drinken wij zo’n 90 liter thee gemiddeld per persoon per jaar! En niet zomaar natuurlijk. Met verse theesoorten kun je eindeloos variëren. Naast de lekker smaak heeft het ook nog eens een positieve werking op ons lichaam en geest.

Ik zelf ben ook een groot theeliefhebber en daarom leek het mij leuk om er een blogpost aan te wagen. Ik vertel je in dit artikel over de beste theesoorten en hun werking. Ook vertel ik je het verschil tussen losse theesoorten en zakjes. En welke daarvan beter is. Benieuwd waar je de lekkerste verse thee kopen kunt? Ook dit laat je zien.

Theesoorten en werking

Beste theesoorten en hun werking

Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende soorten thee. Dit kan de keuze naar de perfecte thee een stuk moeilijker maken. Toch is het minder moeilijk dan het lijkt. Thee wordt namelijk allemaal van één dezelfde plant gemaakt, namelijk de: Camellia Sinensis. Toch smaakt elke theesoort weer anders en kent zijn eigen werking.

De smaak van de thee wordt bepaald door de verwerking van de thee en de toevoegingen van andere ingrediënten. Zo wordt er bijvoorbeeld aan de basis thee ingrediënten zoals gedroogd fruit, bloemen, kruiden en specerijen toegevoegd. Dit worden ook wel infusies genoemd. Zo kent iedere theesoort zijn eigen verwerking van de blaadjes na de pluk. In totaal bestaan er maar 6 verschillende theesoorten: witte thee, groene thee, gele thee, Oolong thee, zwarte thee en Phu-erh thee.

Iedere theesoort kent zijn eigen werking en voordelen voor de gezondheid. Zo worden veel soorten ingezet bij het thuis behandelen van bijvoorbeeld maagpijn, hoofdpijn, brandend maagzuur, stress, spanning, verkoudheid, vermoeidheid, misselijkheid, constipatie en keelpijn. Hieronder heb ik aan de hand van de werking de beste theesoorten voor je verzameld.

Thee om af te vallen

De beste thee om af te vallen is witte thee of Pu erh. Zo kan het drinken van deze theesoorten ervoor zorgen dat de stofwisseling en spijsvertering verbeteren. Vervang je frisdrank met een van deze twee theesoorten en je zult merken dat er verschil komt! Pu erh thee (of witte thee) staan er om bekend dat zij ervoor zorgen dat het lichaam geen extra vetten opslaat. Ook stimuleert het de vetverbranding en kun je meer gaan verbranden bij de dingen die je doet. Daarnaast smaakt de thee ook nog eens heel lekker en zal het totaal geen straf zijn.

Beste afval thee:

Thee om te slapen

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Soms zijn er dagen dat je minder goed in slaap komt door bijvoorbeeld stress volle situaties of door druk in het hoofd te zijn. Veel mensen zien daarom slaap thee als een uitkomst. Echter dien je hierbij goed op te letten! In veel theesoorten zit namelijk het stofje theïne. Dit komt eigenlijk neer op cafeïne in de thee en zal dus averechts werken.

Mocht je dus opzoek zijn naar een goede thee om te slapen dien je er een te vinden die geen zwarte of groene thee bevat. Ga liever voor een kruiden thee of witte thee soort zoals de Pu erh. Ook ingrediënten zoals valeriaan, lavendel, kamille en passiebloem zijn goede opties.

Beste slaap thee:

Thee voor concentratie

De beste thee voor concentratie is groene en zwarte thee. Maar ook theesoorten met toegevoegde pure chocolade nibs kunnen helpen. Zowel groene als zwarte thee bevatten meer cafeine en het aminozuur theanine dan bijvoorbeeld witte thee. Het helpt je meer alert te zijn en een betere focus te hebben. Ideaal als je voor een moeilijke uitdaging komt te staan. De thee kan je helpen om je beteren te concentreren tijdens bijvoorbeeld het afleggen van een examen of het beter volgen van een presentatie.

Beste concentratie thee:

Thee voor energie

Soms heb je van die dagen er tussen zitten dat je wel wat extra energie kunt gebruiken. Dan is wellicht een thee voor energie iets voor jou. De beste thee voor meer energie is mate green, groene thee of thee met ginseng. Deze theesoorten zijn niet alleen heel lekker, maar hebben ook een positief effect op je energielevel en daarmee ook op je prestaties. Ga je voor een van deze soorten dan ga je voor een thee die veel anti-oxidanten, vitamines en mineralen bevat. Het zijn energie gevende warme drankjes en het zal je de gehele dag meer energie geven.

Beste energie thee:

Losse thee beter dan zakjes

Zijn losse theesoorten beter dan zakjes?

Standaard kennen wij onze thee in zakjes. Losse thee is daarin tegen thee die niet wordt getrokken met behulp van een zakje. Het is dus precies zoals de naam het zegt letterlijk losse thee. Met losse thee krijgen de thee bladeren meer ruimte om het water absorberen. Thee in een theezakje wordt beperkt wat betreft infusie door de grootte van het zakje.

Losse thee heeft dus al groot voordeel dat deze veel smaakvoller zal zijn en meer vitaminen en mineralen bevat. Ook bevat het veel meer antioxidanten, polyfenolen en vitaminen dan theezakjes. Thee in zakjes wordt beperkt door de ruimte van het zakje. Hierdoor zijn de bladeren versnippert tot kleine deeltjes. Dit heeft als nadeel dat kwaliteit en smaak verloren gaat.

Theezakjes zijn prima voor de snelle theedrinker, maar wil je echt de helende werking van thee ervaren dan kun je beter voor een losse thee gaan. Ik zelf vind persoonlijk losse thee veel lekkerder dan thee in een zakje. Het is vrijwel niet te vergelijken met elkaar. Het is verser, smaakvoller en geeft het drinken van een kopje thee een totaal andere ervaring!

Losse thee trekken

Hoe losse thee trekken en bewaren?

Mocht je willen overstappen van theezakjes naar verse thee, dan komen er wellicht wat vragen bij kijken. Vragen zoals: hoe kun je losse thee trekken en hoe kun je verse thee het beste bewaren? Deze vragen beantwoord ik hier! Verse ofwel losse thee kun je het beste bewaren in een afgesloten en droge plek. Zo is het bij Tastea ideaal dat de losse tea blends standaard in een bewaarblik worden geleverd. Mocht dit nou niet het geval zijn, dan kun je de thee bijvoorbeeld in een wekpot bewaren. Ook is het belangrijk dat deze op kamertemperatuur bewaard hoort. Door je thee op de juiste manier te bewaren zal deze beter houdbaar zijn en langer vers blijven.

Tastea Thee beker

Tip: De Tastea Thee beker houd je thee lang warm en bevat direct een theefilter.

Dan het trekken van de losse thee. Dit kun je doen door gebruik te maken van een theezeefje, theebeker of theepot met filter. Op de verpakking wordt vaak aangegeven wat de juiste hoeveelheid aan gram per kopje je nodig hebt. Houd deze hoeveelheid aan en giet hierbij het hete water. Ook de temperatuur van het water kan soms aangegeven worden. Voor de echte theeleut en beste thee ervaring kun je hier het beste een waterkoker met temperatuurregeling voor aanschaffen. Laat vervolgens de thee intrekken volgens de aangegeven intrek tijd. Vervolgens is je kopje thee klaar om van te genieten, enjoy! 🙂

Verse thee kopen


Verse thee/losse thee kopen?

Wil je verse thee kopen? Ik kan je de webshop Tastea.nl zeker aanraden. Hun theesoorten worden alle verpakt in een mooi bewaarblik. Hierdoor blijft de thee extra vers en goed bewaard. Ook is de kwaliteit proefbaar en zijn er in de webshop veel verschillende soorten te koop. Zo is er voor iedereen wel een bij passende tea blend te vinden!


Gebruik jij liever losse thee of zakjes?


Volg je mij al op Instagram & Bloglovin?

Gerelateerde blogposts

0 reacties

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.