DIY: Zelf vloeibaar wasmiddel maken

Vandaag ben ik de keuken ingedoken om zelf vloeibaar wasmiddel te maken. Het wasmiddel wat ik heb gemaakt is 100% natuurlijk doordat het van Savon de Marseille zeep is gemaakt. Zelf vloeibaar wasmiddel maken heeft vele voordelen. Zo is het beter voor het milieu, je kleding, je huid en ook nog eens voor je portemonnee! Zo kun je met één blok Savon de Marseille zeep van 300 gram, gemakkelijk 6 flessen met 3 liter wasmiddel maken. Daarnaast is het ook nog een super snel en makkelijk klaar te maken.

Benodigdheden:

Dit heb je nodig om zelf 3 liter vloeibaar wasmiddel te maken.

 • Savon de Marseille zeep (50 gram)
 • Kokend water (3 liter)
 • Flesje etherische olie (36 druppels) (optioneel)
 • Lege fles wasmiddel (inhoud 3 liter)
 • Waterkoker
 • Trechter klein (optioneel)
 • Houten lepel
 • Staafmixer (optioneel)
 • Rasp

Als aller eerst rasp je 50 gram Savon de Marseille zeep in vlokken. Ik gebruikte hier zelf de grove kant van de rasp voor. Zet hierna 1 liter water aan de kook en doe deze in een ruime pan waar 3 liter in kan. Zet de pan met de inhoud op een laag vuur.

Voeg hierna de Savon de Marseille zeep vlokken aan het kokende water toe en roer het geheel tot de vlokken zijn opgelost. Voeg hierna nog eens 1 liter kokend water en roer het geheel nogmaals goed door. Herhaal deze stap zodat je een mengsel van 3 liter hebt. Roer het geheel goed door en haal het daarna van het vuur af.

Laat het mengsel 1 nachtje goed afkoelen. Na 1 nachtje afkoelen zal het mengsel verandert zijn in een dikke gel achtige massa. Indien je graag een lekker geurtje in je wasmiddel hebt, voeg je 36 druppels etherisch olie toe aan het mengsel. Dit is een normale hoeveelheid aan geur. Als je liever een milde geur hebt, voeg je wat minder etherische olie toe en bij de voorkeur voor een sterkere geur wat meer. Je kunt een etherische olie kiezen die je zelf prettig vind ruiken. Ik heb zelf hiervoor etherische olie van rozenhout gebruikt.

Roer het zelfgemaakte vloeibare wasmiddel nog even goed door met een staafmixer of een houten lepel. Hierdoor zullen de klonten uit het wasmiddel verdwijnen en word het beter vloeibaar. Giet hierna het mengsel over in de lege fles. Ik zelf deed dit met behulp van een klein trechtertje om knoeien te voorkomen. Dop erop en je homemade 100% natuurlijke vloeibare wasmiddel is klaar!

Tips zelf vloeibaar wasmiddel maken:

 • Wasmiddel witte was: Bovenstaand recept is voor wasmiddel voor de gekleurde was. Voor de witte was voeg je bij bovenstaand recept nog 45 gram soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan).
 • Wisselen van geur: Voor een afwisseling van geuren kan je i.p.v. etherische olie bij het mengsel toe te voegen beter per wasbeurt één etherische olie toevoegen.
 • Hoeveelheid per wasbeurt: Per wasbeurt kun je het beste 75 ml gebruiken.
 • Kant en klare vlokken: Tegenwoordig zijn er ook grootverpakkingen te komen met kant en klare Savon de Marseille zeep vlokken te koop. Indien je geen zin hebt om te raspen kan dit erg handig zijn.

Conclusie:

Het verbaasde mij hoe snel klaar ik was met het maken van dit wasmiddel. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu en beter voor de huid. Dit omdat er in reguliere wasmiddel producten veel chemische ingrediënten zitten. Ook is het ontzettend duurzaam. Ik heb even zitten rekenen en ik betaalde voor het blok Savon de Marseille zeep € 3,50. Het zeep blok weegt 300 gram dit betekend dat ik er maar liefst 6 flessen van 3 liter van kan maken. Oftewel € 0,58 per 3 liter 100% natuurlijk vloeibaar wasmiddel! Terwijl een gemiddel wasmiddel uit de supermakt ongeveer € 3,00 a € 5,00 per 1,5 liter kost. Dit kan dus een hoop geld besparen.

Hebben jullie als een zelf je wasmiddel gemaakt? En wat is jullie ervaring hiermee?

Gerelateerde blogposts

0 reacties

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.