Wat is dry brushing?

Droog borstelen

Dry brushing ook wel bekend als droog borstelen is een eeuwenoude techniek die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Deze simpele methode kan tal van voordelen bieden, zoals het verminderen van cellulitis en het bevorderen van een gezonde huid.

Dry brushing heeft zelfs een detoxerende werking! Dit komt door dat het droog borstelen de bloedsomloop stimuleert en hiermee ook direct het lymfesysteem.

Kortom: een techniek met velen voordelen. Benieuwd naar de verdere voordelen en hoe je jezelf kunt droog borstelen? Je leest het hier! In dit blog artikel geef ik antwoord op de vraag: ”Wat is dry brushing?”. Daarnaast vertel ik je ook waar je een dry brush kunt kopen.

dry brushing cellulite

Wat is dry brushing?

Dry brushing is zoals de naam wellicht al doet vermoeden, het droog borstelen van de huid. De huid is dus droog en wordt ook met een droge borstel geborsteld. Dit dient met een speciaal hiervoor bedoelde dry brush gedaan te worden. Dit is meestal een stevige houten borstel met natuurlijke haren. Dry brushing wordt voor het douchen of in bad gaan gedaan.

Door zachte opwaartse bewegingen met de borstel over de huid te maken, worden dode huidcellen verwijderd en wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit kan bijdragen aan het ontgiften van het lichaam, het verminderen van cellulitis en het verbeteren van de textuur en uitstraling van de huid.

Dry Brushing

Dit is de borstel op de foto: Hydrea London Beech wood Body Brush >

Hoe en hoe vaak doe je dry brushing?

Dry brushing is vrij makkelijk om toe te passen, je moet alleen even weten hoe. De methode is makkelijk en eenvoudig toe te voegen aan jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine en hoeft niet al te veel tijd in beslag te nemen.

  1. Kies de juiste borstel: als aller eerst is het belangrijk dat je de juiste borstel hebt. Inversteer dus in een borstel die speciaal ontworpen is voor dry brushing. Hieronder verderop in het artikel, deel ik een aantal van mijn favoriete webshops die goede dry brush borstels verkopen.
  2. Dry brushing technique: zorg ervoor dat de huid droog is en begin bij de voeten en werk omhoog richting het hart. Borstel per lichaams gedeelte zo’n 5 minuten en beweeg de borstel hierbij in korte opwaartse bewegingen. Op de buik maak je circulerende bewegingen, tegen de klok in. En de rug is de enige uitzondering, hier is het juist andersom, dus van boven naar beneden (even om hulp vragen haha ;))
   Borstel stevig maar niet te hard en vermijd gevoelige plekken zoals wonden, uitslag of irritatie. Voor een gevoelige huid raad ik aan om voor een dry brush met zachtere borstel haren te kiezen, dit om eventuele ongemakken te voorkomen.
  3. Een verfrissende douche: eenmaal klaar met het droog borstelen, kun je de borstel even uitkloppen en vervolgens in bad of onder de douche. Check ook even of je huid goed heeft gereageerd op het dry brushen. Is de huid rood of geïrriteerd, dan heb je te hard geborsteld. De huid dient er licht roze uit te zien met een gezonde glans. Het douchen zorgt ervoor dat alle losse dode huidcellen worden afgespoeld.

Ook een veelgestelde vraag is: ”Hoe vaak moet je dry brushing toepassen?”. Over het algemeen wordt aanbevolen om het één tot twee keer per week te doen, maar sommige vinden het prettiger om het dagelijks te doen. Dit ligt dus ook aan jouw persoonlijke voorkeuren af en hoe je huid erop reageert.

Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en te letten op eventuele reacties van je huid. Als je merkt dat je huid geïrriteerd raakt, kun je de frequentie verlagen of een zachtere borstel gebruiken.

Dry brushing kan ingezet worden voor de volgende toepassingen:

 • Het verwijderen van dode huidcellen
 • Het reinigen en zachter maken van de huid
 • Het verstevigen van de huid
 • Het stimuleren van de bloedcirculatie van de huid
 • Het positieve beïnvloeden van de lymfedrainage
 • Het geven van een energie boost
 • Het verminderen van cellulitis

dry brushing benefits

Waar kun je deze beauty tool kopen?

Dry brushes ook wel droog borstels genoemd zijn verkrijgbaar bij verschillende winkels, zowel online als fysiek. Je vindt ze tegenwoordig bij veel natuur en wellness -winkels. Maar daarnaast bieden ook veel betrouwbare online webshops een breed scala aan droog borstels om uit te kiezen. Investeer in een borstel van hoge kwaliteit, gemaakt van natuurlijke materialen en met stevige haren. Dit om optimaal te genieten van de voordelen van dry brushing. Hieronder deel ik mijn favoriete adresjes waar je deze huid verbeterende skincare tool o.a. kunt kopen:

Nawoord

Kortom: dry brushing is een makkelijk toepasbare huidverbeterende techniek. Zet dry brushing in om de bloedcirculatie te stimuleren of juist voor een opwekkende start van de dag. Een ding is zeker, met dry brushing kun je de textuur van jouw huid aanzienlijk verbeteren. Waar wacht je nog op? Gun jezelf wat tijd en verwen je lichaam met deze ontspannende routine!

Op de hoogte blijven van meer beauty gerelateerde content? Vergeet dan zeker niet deze blog op te slaan als bladwijzer.


Heb jij de voordelen van dry brushing al kunnen ervaren?

 

Volg je mij al op Instagram, TikTok & Bloglovin?

Gerelateerde blogposts

0 reacties

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.