Pizzarette is helemaal upcoming en een leuk alternatief voor de standaard gourmet. Wij hebben sinds enige tijd een pizzarette en dit bevalt ons enorm goed. Het is een soort van gourmetten, maar dan op zijn Italiaans. Gezellig met familie en vrienden tafelen, terwijl de meest creatieve pizza combinaties in de steenoven liggen.
Door dat het ons erg goed bevalt en er nog niet heel veel informatie over te vinden is, leek mij het leuk om een artikel aan dit onderwerp te wagen. In deze nieuwe blog vertel ik je meer over wat het precies is, waar je er een kunt kopen, maar ook wat lekker ingrediënten zijn en wat het beste pizzarette deeg is.
Wat is een pizzarette?
Een pizzarette betreft een mini steenoven vaak bestaand uit een bakplaat (anti-aanbaklaag) en terracotta koepel. Door de koepel worden de mini pizza’s een heel stuk krokanter dan bijvoorbeeld wanneer deze uit een normale oven of magnetron komen. Afhankelijk van het model kun je met vier tot 6 personen tegelijk je eigen mini pizza’s maken. Ofwel een gezellig avond met lekker eten en dat in compleet Italiaanse stijl. Buon appetito
Pizzaretten is het zelfde principe/concept als gourmetten alleen i.p.v. dat je vlees bakt, bak je in dit geval pizza’s. De grillplaat is in deze vervangen voor een kleine steenoven. Het enige wat je nodig hebt zijn een pizarette, mini pizza bodems, tomatensaus en ingrediënten. Bijgerechten kun je er eventueel nog naar wens bij doen.
Je steekt de pizzabodem uit met de meegeleverde pizzadeeg steekvorm of maakt gebruik van kant en klare pizzabodems. Leg de bodem op de hiervoor bedoelde pizza spatel en beleg deze vervolgens met ingrediënten naar wens. Schuif de spatel met bodem en al vervolgens op de bakplaat in een van de openingen onder de koepel van de pizzarette. Finito, na enkele minuten is de door jou samengestelde pizza al klaar! Smullen maar 🙂
Pizzarette kopen
De basis is natuurlijk de pizzarette zelf. Overweeg je deze aan te schaffen? Dan zijn er aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Een van de eerste punten om naar te kijken is met hoeveel personen ga je er gebruik van maken? Er bestaan 2 persoons, 4 persoons, 6 persoons en zelfs 8 persoons modellen.
Naast het aantal personen zijn de maximale temperatuur, het vermogen en de prijs specificaties om mee te nemen in je wensen. Ook bestaan er tegenwoordig pizza gourmetsets. Dit is het klassieke gourmetstel samen met de pizzarette in één. Wij zijn zelf uiteindelijk voor een model van het merk Emerio gegaan. Deze bevalt ons zeer goed en is ook een van de meest gangbare modellen.
De beste pizzarettes op een rijtje:
-
Emerio PO-115984 (beste voor 6 personen)
-
Emerio PO-116124 (beste voor 8 personen)
-
Emerio PO-113255.4 (beste pizza gourmetset)
-
Emerio PO-115847.1 (beste voor 4 personen)
-
Emerio Duo PO-122250 (beste voor 2 personen)
Om je keuze te vereenvoudigen heb ik bovenstaand een top 5 beste pizzarettes gemaakt. Dit op basis van prijs, kwaliteit en opties. Hopelijk helpt dit je op weg bij het maken van de juiste keuze. Zoals je kunt zien is Emerio wel echt hét merk.
Pizzarette: het boodschappenlijstje
Dan is het tijd om de juist pizzarette ingrediënten in huis te halen! Naast lekker drankjes mogen de ingrediënten voor een geslaagde pizza party natuurlijk ook niet ontbreken. Om het zo makkelijk mogelijk te maken, deel ik hieronder de opties voor mini pizza bodem, maar ook het lekkerste beleg. Mocht je zelf nog tips of aanvullingen hebben, laat het dan vooral weten in de reacties onder dit artikel.
De basis
De basis van een pizza bestaat uit een bodem en tomatensaus. Voor dat je begint met beleggen van de pizzarette ingrediënten is het dus belangrijk eerst de bodem ofwel basis in orde te hebben. Het maken van een mini pizza bestaat dan ook uit drie fases namelijk het pizzadeeg (maken), de tomatensaus en de ingrediënten. Zowel voor het deel als voor de saus geldt dat je deze zelf kunt maken of een kant en klare versie koopt.
Pizzarette deeg
Als eerst heb je pizzarette deeg nodig. Je kunt deze zelf maken of ervoor kiezen om voor pizzarette deeg kant en klaar te gaan.
Het deeg maak je zelf door 500 gr bloem, 1 tl zout, 7 gr gedroogde gist, 275 ml lauwwarm water en 2 el olijfolie te mengen en hierna goed en lang te kneden. Vervolgens laat je het deeg een uurtje rijzen in een schaal met daarboven op een theedoek. Door het rijzen wordt het deeg een heel stuk groter. Vervolgens kun je met een uitsteekvorm de mini pizza bodems uit het deeg uitsteken.
Te veel gedoe en geen zin om zelf het pizzarette deeg te maken? Dan verkopen de AH, Jumbo en Lidl goed kant-en-klaar deeg. Sommige winkels hebben zelfs mini bodems waarbij het uitsteken niet eens meer nodig is.
Tomatensaus
Naast het deeg vormt de saus ook de basis. Ook hierbij je voor een kant-en-klare variant gaan of ervoor kiezen om de saus zelf te maken. De saus maak je zelf door 400 gr tomatenblokjes, een snufje zwarte paper en 2 tl Italiaanse kruiden te mengen. Vervolgens maal je het mengsel fijn met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
Te veel gedoe en geen zin om zelf de tomatensaus te maken? Dan verkopen de AH, Jumbo en Lidl goed kant-en-klare tomatensaus. Wij vinden de tomatensaus van het merk Petti hier heel erg lekker voor.
Tip: Een lekker alternatief voor tomatensaus kan creme fraiche zijn. Dit is bijvoorbeeld ook erg lekker als je een soort van kaas pizza wilt maken.
De ingrediënten
Een groot voordeel is dat je compleet je eigen pizza kunt maken. Je hoeft dit keer niet te kiezen tussen pizza salami of tonijn. Nee, het kan dit keer gewoon allebei! Lust de een een bepaald ingrediënt niet, dan maakt dit ook niet uit, want je bepaald het helemaal zelf wat er op je pizza komt.
Hieronder deel ik een aantal ingrediënten die wij vaak op tafel hebben staan. De meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de typisch Italiaanse, namelijk: geraspte kaas, salami, mozzarella, olijven, uien en paprika.
Kaas
- Geraspte kaas
- Parmezaanse kaas
- Grana Padano
- Mozzarella
- Gorgonzola
- Cheddar
Vis
- Tonijn uit blik
- Gerookt zalm
Vlees
- Salami (beleg)
- Kipfilet (beleg)
- Ham (beleg)
- Gehakt van kip, rund of varken (bakken van te voren)
Groenten
- Ui (snippers of halve ringen)
- Chili pepers (ringetjes)
- Paprika (snippers of reepjes)
- Champignons (in plakjes)
- Courgette (blokjes of plakjes)
- Cherry tomaatjes (als topping of tijdens het bakken)
- Rucola (als topping na het bakken)
Fruit
- Ananas uit blik
- Olijven
Italiaanse bijgerechten
Wil je helemaal uitpakken? Zet dan wat extra Italiaanse bijgerechten op tafel. Zo maak je het helemaal af en kun je voor de afwisseling of tijdens het wachten nog iets anders lekkers eten! Lekkere bijgerechten kunnen zijn salades, bruschetta, olijven, soep, focaccia of olijfbrood.
Een lekker drankje erbij? Maak het af met een goede rode wijn. Door de ziltige smaak van de kaas en tomaat op de pizza’s, komt rode wijn het beste tot zijn recht. Denk aan wijnen als een Merlot, Pinot Noir of Dolcetto. Qua bier, komen de blonde biertjes het best tot zijn recht.
Onze favoriete pizzarette recepten
Waar mijn vriend gek op salami is, ben ik meer van de kipfilet en tonijn. Wel zijn we beide gek op kaas! Kaas mag dan ook echt niet ontbreken op onze pizza’s en daarom hebben wij vaak ook verschillende soorten op tafel. Een van onze favoriete combinaties is tomatensaus, kip of salami, mozzarella en geraspte kaas. Mocht je vegan of vegetarisch zijn, dan blijven er ook nog genoeg opties over. Ga bijvoorbeeld voor een pizza met tomatensaus, paprika, champignons, pesto en courgette.
Hieronder onze favoriete pizzarette recepten:
- tomatensaus, kip, geraspte kaas, mozzarella, italiaanse kruiden
- tomatensaus, salami, geraspte kaas, mozzarella, italiaanse kruiden
- tomatensaus, ham, ananas
- tomatensaus, gehakt en geraspte kaas
- tomatensaus, tonijn, geraspte kaas, mozzarella, italiaanse kruiden
- creme fraiche, tonijn en olijven
Wat is jouw favoriete pizzarette recept? Deel het in de comments!
2 reactie
Tineke
20 april 2022Jaaa, weer een heerlijk recept. Erg leuk om zelf pizza’s te maken. Die met crème fraîche, tonijn en olijven kende ik niet. Salami is mijn favoriet. Maar ga deze de volgende keer zeker maken. Zo leuk samen rond de pizzarette. Een echte aanrader.
Janine - BeautyBlogster.nl
20 april 2022Wat leuk om te horen! 🙂 Heel veel pizzarette plezier alvast. Liefs, Janine