Recept: Simpele Rode kool ovenschotel

Nog een paar dagen en dan is het alweer herfst! Daarom vandaag een bijpassend gerecht, namelijk: Simpele Rode kool ovenschotel. Dit recept is heerlijk voor in de herfst en winter. De ovenschotel bestaat uit weinig ingrediënten en is eenvoudig klaar te maken. Deze simpele rode kool ovenschotel bestaat uit een heerlijk combinatie van rode kool, spekjes en rode ui met daarboven op een laag van aardappelpuree. Dit gerecht is goed voor 4 personen en is zowel lactose als koemelk -vrij.

Benodigde ingrediënten:

Benodigde keukengerei:

  • Oven of combimagnetron
  • schaaltje
  • keukenpapier
  • ovenschaal
  • pan
  • koekepan
  • jus pan
  • garde
  • aardappelstamper
  • aardappelschilmesje
  • dunschiller
  • snijplank
  • vleesmes
  • groente snijmes
  • vergiet

En zo maak je de simpele rode kool ovenschotel klaar:

Schil de aardappelen en snijd deze daarna in gelijke stukken. Doe de de aardappelen in een pan en spoel deze eerst grondig af. Kook de aardappelen vervolgens in water met eventueel zout  in 20 minuten gaar.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak ondertussen de spekjes in een koekepan in ongeveer 5 minuten gaar.

Doe vervolgens een stukje keukenpapier in een schaaltje en leg hier de gebakken spekjes in. Dit zorgt ervoor dat het vet uit de gebakken spekjes door het keukenpapier geabsorbeerd word.

Snipper de 2 rode uien en bak deze vervolgens in de koekepan met het resterende vet van de spekjes. Strooi 1 eetlepel gedroogde tijm erbij.

Laat de rode kool uitlekken en doe deze en de spekjes in de koekepan erbij. Meng de ingrediënten goed door elkaar heen. Verdeel hierna het rode kool mengsel in een ovenschaal. Je kunt de 1e laag mooi plat strijken door middel van de achterkant van een eetlepel.

Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn. Bij twijfel even met een vork in een willekeurige aardappel prikken om te kijken of deze gaar is. Voeg vervolgens de soja melk, wajang boter, bieslook, nootmuskaat en maggi bij de aardappelen. Stamp de aardappelen met de overige ingrediënten fijn met een aardappelstamper. Blijf stampen tot het een mooie smeuïge aardappelpuree is. Verdeel vervolgens de aardappelpuree bovenop de rode kool in de ovenschaal. Strijk de aardappelpuree glad en maak eventueel met een vork een patroon aan de bovenkant.

Laat een beetje wajang boter in een jus pannetje smelten. En roer door de smeltende boter met een garde. Giet vervolgens de gesmolten boter over de bovenkant van de ovenschotel. De gesmolten boter zorgt voor een mooi krokant korstje van de ovenschotel. Bak de rode kool ovenschotel vervolgens 25 minuten in de oven.

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept al eens  zelf gemaakt? En zo ja beviel deze? Laat het hieronder in de reacties weten, ik ben erg benieuwd!

Gerelateerde blogposts

5 reactie

  • Reageren
    Annette
    17 september 2018

    Dit ga ik zeker een keer maken!
    Ziet er heerlijk uit!

  • Reageren
    Anne
    9 oktober 2018

    Wij eten deze schotel vanavond, ziet er heerlijk uit!! Op welke temperatuur moet de oven? Groetjes!!

    • Reageren
      Janine - Creanientje
      9 oktober 2018

      Hi Anne,

      Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vind.De schotel dient 25 minuten in de oven op 200 graden. Eetsmakelijk alvast!

      • Reageren
        Anne
        9 oktober 2018

        Bedankt voor je snelle reactie! Ik zie dat ik er in het recept overheen heb gelezen (tot 3x toe…wat erg haha!)
        Maar het was een heerlijke ovenschotel!!! Die komt vaker op het menu. Keep up the good work. Groetjes 🙂

        • Reageren
          Janine - Creanientje
          10 oktober 2018

          Aw thanks en geen probleem hoor! Leuk om te horen dat de schotel in de smaak valt 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: