Dit Tajine Kip met Groenten recept wil je uitproberen als je van een smaakvol en mals stukje kip houdt! Dit recept is heerlijk kruidig, ietsjes pittig en ook nog eens gezond. Het is een tajine recept van kip en groenten zoals wortel, aardappel, rode peper, rode ui en doperwtjes. De smaak wordt afgemaakt met accenten van citroen en peterselie. Maar ook mijn speciale kruidenmix en tomatenpuree mogen niet ontbreken.
Enige tijd geleden kocht ik een prachtige tajine. Het koken met mijn nieuwe tajine stond al een tijdje op mijn to-do-lijst. Omdat ik momenteel vakantie heb, brak vandaag dan eindelijk die dag aan! Ik was al bekend met deze manier van koken door dat ik vroeger wel eens mee at bij een vriendin die van Marokkaanse afkomst is. Haar moeder kookte voor ons de meest heerlijke gerechten vanuit de tajine. Het zal nooit in de buurt komen van haar kookkunsten, maar met onderstaand recept ben ik al aardig op weg.
Tajine Kip met Groenten
Deze tajine kip met groenten is een echt klassieker uit de Marokkaanse keuken.Het vergt wat tijd en geduld, maar dan heb je ook wat. Je zult versteld staan van hoe mals het vlees wordt van deze manier van koken. Maar ook de kruiden uit dit recept zijn zeer smaakvol en dragen bij aan dit smulfeest.
Voor degene die nog niet weten wat een tajine is, dit is een stoofpot vaak gemaakt van aardewerk. Zie het als een braadpan met kegelvormige deksel. Met een tajine laat je vlees en groenten langzaam gaar stoven net zoals bij een slowcooker. Door het lange garen wordt het vlees extra mals en groente extra smaakvol en zacht.
Nou genoeg gekletst, laten wij beginnen want deze tajine van malse kip en groenten wil je proeven!
Ingrediënten Tajine met Kip (2-personen):
- 300 gram kippendijfilet
- 250 ml water (afhankelijk grootte tajine)
- 50 gram doperwten (diepvries)
- 5 kruimige mini aardappels
- 2 wortels
- 2 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 1 bosje peterselie
- 1 halve citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- Olijven naar smaak
- Kruidenmix (zoals hieronder beschreven)
- 1 blikje tomatenpuree
Tajine kruiden maken:
Voor tajine kruiden kun bij de supermarkt of toko terecht, maar je kan het ook zelf maken. Net zo lekker! Een van de hoofd ingrediënten die ik in deze tajine kruiden mix gebruik is ras el hanout. Dit is een klassiek Marrokaans kruidenmengsel en wordt veelal voor tajine recepten gebruikt. Het is warm van geur en heeft een zeer krachtige smaak. Naast ras el hanout maak ik gebruik van nog een aantal kruiden soorten. Deze samen voor een ware smaakboost. Onderstaand is precies voldoende voor dit recept (één tajine), maar je kunt natuurlijk ook meer maken en dit bewaren.
- 2 tl Ras el hanout
- 2 tl Komijnpoeder
- 2 tl Paprikapoeder
- 2 tl Uienpoeder
- 1 tl Kurkuma
- 1 tl Kaneel
- 1 tl Gemberpoeder
- Peper en zout naar smaak
En zo maak je deze Tajine kip klaar:
Als allereerst beginnen we met het snijden van de rode ui en het persen van de twee knoflook teentjes. Zet de tajine op het vuur en voeg de olijfolie toe. Voeg vervolgens de net gesneden rode ui en knoflook toe en bak deze tot deze lichtbruin zijn.
Vervolgens voeg je de kippendijfilets (in hun geheel) en de kruidenmix toe. Bak de kip rustig door tot deze rondom mooi bruin is. Hierna voeg je ook de tomatenpuree toe en wacht 2 minuten. Dan kun je het water toevoegen en wordt het tijd om de groentes te snijden. Laat het geheel ondertussen zachtjes sudderen met gesloten deksel.
Terwijl de tajine kip op het vuur staat kunnen de groentes gewassen en gesneden worden. Maak eerst alle groentes goed schoon voor het snijden. Schil de wortels en mini krieltjes en snijd deze vervolgens in partjes. De peper kan ik ringetjes gesneden worden. Doe de wortels, mini aardappeltjes, doperwten en peper ringetjes bij de kip en laat even mee bakken.
Dan is het tijd voor de finishing touch. Knijp de halve citroen uit over de kip en groenten en leg deze vervolgens in het midden. Ook kunnen de olijven en het bosjes peterselie toegevoegd worden. Zet een deksel op de tajine en laat 30 minuten garen op een zacht vuur. Laat het langzaam en rustig pruttelen (niet te hoog vuur), hier wordt de kip en de groenten het meest smaakvol en zacht van. Alle smaken van de specerijen, kruiden en groente zullen in de kippendijfilets trekken.
Roer waar nodig en voeg eventueel water toe indien de tajine begint droog te koken maar het geheel nog niet gaar is. Kijk na 30 minuten of het vlees en de groentes goed gaar zijn en voila je eigen gemaakte tajine met kip staat op tafel! Serveer met naanbrood en magere yoghurt naar wens (frisse bite).
Ga jij dit Tajine Kip met Groenten recept uitproberen?
2 reactie
Tommy Vercetti
21 april 2022Looking good!
Janine - BeautyBlogster.nl
22 april 2022Enjoy Tommy! Greetings, Janine